вторник, 31 май 2016 г.

Ревю: "Into the dim" от Janet B.Taylor 
Очаквах повече,това е първото, което ми идва наум и все пак не съм разочарована от книгата. Започнах я с мисълта, че се действието се развива до някъде в Шотландия и имаме пътешественици във времето. Основни части от книги, които обожавам. Оказа се обаче, че нямаше да има никаква разлика дали действието се развива в Шотландия, в Париж или някой друг известен град. Предполагам, че цялата тази идея за Шотландия е дошла заради мистериозността на Шотландия и популярността  на "Друговремецът". Което е меко казано подвеждащо и дразнещо, защото очакваш да прочетеш нещо  за Шотландия,някой друга легенда или бунт, а получаваш 2 думи, които се предполага да се използват там все още. Преди да продължа с "пътуването във времето" само а кажа, че точно тази част се обяснява с лей линиите. Цялото обяснение е объркано и не ти дава абсолютно никаква представа за лей линиите.Ако не бях чела "Проклятието на гарвана" от Маги Стивотър и реално не знаех какво е това, щях да се чувствам като теле в железница,което е още един голям проблем в книгата.
 Пътуването във времето... не се усеща за такова. Първо толкова чакане за пътуване, с вероятна цел каране на читателя да го очаква с нетърпение, самото пътуване беше едно голямо нищо. Не усетих никаква съществена разлика и ако трябва да съм честна даже на места не четях щялата страница,а прескачах редове и пасажи, защото вече бях толкова отегчена, а и тя бяха просто изречения целящи да направят обема на книгата по-голям. И второ идеите за пътуването просто не са довършени, няма я нито детайлността нито експресивността от това така важно и ново откритие. 
  Както казах и в goodreads,единствената причина книгата да е с 3 звезди е писането. Колкото и да не ми харесаха много от главните елементи, успях да вляза в книгата чрез писането. Успях да забравя, че чета и напълно игнорирах света, а това за мен означава добро писане. 
събота, 28 май 2016 г.

Ревю: "Girl agains the universe" от Paula Stokes

От известно време съм в reading slump и това беше една от основните причини да прочета това клиширано и елементарно любовно романче. 
На пръв поглед звучи интересно и даже леко интригуващо, но в момента, в който започнеш да четеш интересът ти потъва по- бързо и по- бързо, докато в един момент единственото чуство, което те обсебва е желанието ти това да приключи по- бързо.
Героите са голи, плоски, без каквато и да е промяна или развитие. Главната героиня е от онези наивните и бързо влюбващите се и тъй като каквото се търси, това се предлага, се набутва и главният ни герой,чийто шеги са меко казано плоски и каращи ме да се чудя дали авторката знае значението на думата шега. 
Историята не е нищо ново. На момиче с проблеми помага момче с проблеми и те се влюбват. Като се замисля, това звучи доста като "Елинор и Парк" от Рейнбол Роуел,с най-ярката разлика,че "Елинор и Парк" всъщност е интересно и заслужава целия шум около себе си. 
Писането... това беше жалко. Един жалък опит да се напише книга, въртяща се около герои с психически проблеми *явно това ще бъде една от водещите теми тази година*, които в последствие се влюбват и заживяват щастливо.Реално се чувствах, сякаш е написано по най- елементарния възможен начин. Нито те кара да забравиш, че четеш и да влезеш в света на книгата, нито да почувстваш книгата, а нали това е целта? Това, което аз не усетих и до което  не се докоснах по никакъв начин беше любовната история, което е буквално 200 страници от всичките 265. 
Има обаче две неща, които харесах. Как е описан психичният проблем на главната ни героиня и колко отвратителна беше. Първото, защото да опишеш човек с психически проблем в книга е нещо изключително трудно *то и писането като цяло е трудно* и въпреки че, аз не понасях главната героиня, можех да я разбера на моменти и я почувствам. За сметка на любовната, се е получила трагичната част от историята.
А харесвам факта, че е толкова отвратителна по много причина. Най- напред, защото не ме остави разочарована. Очаквах нищо и получих по-малко от нищо, което е прекрасна уговорка за мен. Друга причина е, защото четейки безчувственото написано се чувствам напълно готова да взема някоя книга, която ще се подиграе с чувствата ми, ще бъде като същински ураган минаващ през тях  и ме направи ревяща бъркотия.
Не мразя книгата със сигурност и даже съм и благодарна, че до някаква степен възвърна в мен желанието да чета. 

сряда, 18 май 2016 г.

The OTP book tag

От доста време не съм поствала нищо, особено по-тясно свързано с книги затова днес ще ви представя the OTB book tag. Не съм тагната от никой, но видях че се върти наоколо и реших да го направя. 

1. Непопулярна двойка, която харесваш?
* Това го мислех 20 минути ако не повече и просто не мога да го измисля.

2.Двойка, която не харесваше в началото, но сега харесваш?
* Пайпър и Аш от "Steel and stone" на Анет Мари (Обожавам ги!)

3.Двойка, която не харесваш? 
*Теа и Рис от  "Самодива". Целият този любовен триъгълник ми дойде малко в повече и лично не смятам, че книгата или романса е  толкова добър, колкото се води. 

4. Двойка, на която им е отнело твърде много време, за да се съберат?
* Трез и Серена от "Сенки" на Дж.Р. Уард. Тук имаме привличането и желанието, дори знанието, че са един за друг, но просто цялото им събиране се осъществява в 600 страници. И въпреки че, се събират толкова много време, първо че страниците не се усещат и второ, че са толкова сладки и толкова се радвам, че са заедно!

5. Двама души, които не са обвързани в книгата/поредицата, но ти страшно много искаш да ги видиш заедно?
* Аликс и Лука от "Wolf by wolf". Тук нещата са леко объркани и ако не сте я чели, прочетете я, защото е много интересна и една от любимите ми.

6. Любим броманс (приятелство)?
*Ганзи и Ронан от "Проклятието на гарвана" от Маги Стивотър. Въпреки че, съм чела само първата книга обожавам приятелството им колкото и странно да е на места.

7. Двойка, която не харесваш в книгата, но харесваш във филмовата адаптация?
*Тъй като просто нямам двойка, която не харесвам във книгата, но харесвам във филма ще променя малко въпроса: двойка, която харесваш в книгата, но харесваш още повече във филма/сериала?-  Това ще са Клер и Джейми от "Друговремеца" (преполових книгата- йей), много харесвам книгата и сериала, но в сякаш реално виждам и усещам химията между тях, как се разраства и става по- силна. Дакато за момента в книгата единственото нещо, което виждам и разбирам от нея е факта, че правят секс като зайци.(Не се оплаквам, секса е важен за една връзка!)

8. Любима хомосексуална двойка? 
 *Еми и Ава от "Everything leads to you". Това е една от най-сладките двойки, за които съм чела, а книгата е интересно и красиво написана. 

9. Популярна двойка, която не можеш да харесаш колкото и да се опитваш?
* Пийта и Катнис от "Игрите на глада". Знам, че много хора ги харесват, само че мен просто ме дразнят и ако продължа да се мъча да ги харесам, просто ще намразя и книгите и филма.

10. Любимата/ите ти двойка/ики на всички времена?
* Гуен и Гидеон от "Рубинено червено", Деймън и Кити от "Лукс", Софи и Арчър от "Хол",Аш и Пайпър от "Steel and Stone", Джюн и Дей от "Легендата", Дакота и Лука от "Vicious Feast" само за тези се сещам за момента, но със сигурност има и още.

събота, 14 май 2016 г.

Филми по-добри от книгите, по които са направени

В света на книгите, където почти всеки запален читател има една книга или поредица, която би искал да види на големия екран, битува едно изречение "книгата е по- добра от филма". Не е далеч от истината, но има едни 10%  филми, направени по книги, които те издухват, меко казано. Честно казано , мразя когато прочета книгата след филма и вече съм си изградила образи от филма или пък не съм харесала филма и не искам да прочета книгата.И  като я прочета се оказва, че е  на светлинни години по- хубава. Затова спазвам и втория закон на запалените читатели -"винаги чети книгата преди филма". Това беше докато не попаднах на този филм :


1. Ако остана (If I stay)- тази книга беше същинско разочарование за мен. Имаше толкова много хубави отзиви, изразявайки любовта си към писането на Геил Форман и романите и като цяло, но аз просто не го виждам това. За сметка на това филма е невероятен, от пресъздаването до актьорския състав. Това, което са направили от 200 страници боклук във филм просто е изумително. Интересното е, че сюжетните линии са почти еднакви, но емоцията се чувства само във филма. Не съм от хората, които ревът на всяко малко по- сантиментално романче или филмче, като на филм се ревала само веднъж, но докато гледах ми идеше да ревна. Явно Гейл Форман се опитва да следва стъпките на Сара Десен и Джон Грийн, ама при нея дори клишираното не е хубаво. Филма- 4/5, книгата- 2/5

2. Рубинено червено (Ruby red) - "Казвайки много казваш нищо", заради това ще спестя всичките епитети, с които мога да опиша любовта си към книгите и филмите,които обожавам от цялото си сърце и душа. Не знам колко от феновете на книгата са гледали филмите, но за тези които не са и се притесняват дали филма няма да развали идеята им за книгата- няма. Филмът т.е филмите (за всяка книга има отделен филм, като за третата излиза май на 7 юни *нямам търпение*) се водят много точно и последователно по книгите. Актьорите се меко казани перфектни, както и самите филми разбира се. Химията не само, че се усеща и в книгата и във филма, но на моменти те кара да стопираш и да викаш по Гидиън, заради това че се държи като задник или пък да се изсмееш на ревнивостта на Гуен, както би направил и докато четеш книгите.  Факта, че има и трети филм просто ми топли сърцето, но същевременно съм и малко тъжна, защото след 3-я филм всичко свършва. Филм и книга- 5/53.Прелестни създания (Beautiful creatures)
- Тази книга сигурно ще ме мъчи до края на дните ми. Филмът обаче съм го гледала 2 пъти и бих го гледала още. Общо взето харесвам концепцията ама писането е трън в задника ми. Всичко се развива толкова бавно и славно. Прочетох първата с толкова голяма мъка и все пак си купих втората, която започнах и до ден днешен не съм преминала 15-та страница. Филма обаче, като изключим факта ,че в началото не харесвах нито един от двамата главни героя,беше добър. Повечето главни герои имат чар, излъчване, познати са на публиката. Тези нямаха доста от това и все пак изиграха ролите си по най- добрия възможен начин, което говори доста.  Книга 3/5, филм- 4/54.Незабравимата (A walk to remember) - Книгата ме кара никога, ама никога повече да посягам към книги на Николас Спаркс. Единствената книга, която трябваше да бъде, а не е емоционална и бие тази в това отношение е "Аз бях тук" на Гейл Форман. Романът се е превърнал в ключова дума за романтика, а всъщност домашните ми са по-романтично написани от него. Филма обаче е съвсем друго нещо. Има си от всичко по много и със право е смятан за един от най- романтичните филми на 20 век. Как са го направили от мизерното романче на Николас Спаркс е загадка за мен. Книга- 2/5, филм 4/5 *това, защото не съм много романтичен човек*


5. Аз съм номер четири (I am number four)- Тук книгата и филма са на почти равно ниво. Филма е доста хубав и върви по книгите. Книгите, които мисля че са 6 или 7 наброй, от друга страна лично на мен ми бяха интересни да 4. От там нататък всичко се обърка много сериозно, авторът опитвайки се да създаде повече интриги и със това повече интерес у читателя, при мен имаше точно обратното действие. И точно заради това така и така не довърших последната от поредицата. Филмът има подходящи актьори и е доста добре направен. Въпреки че са толкова много книги има само един филм и предполагам, че няма да има други.

6. Петата вълна (The fifth wave)- Такаа, тук нещата стават сложни. Нито филма нито книгата ми харесаха особено, което означава, че и двете са еднакво зле направени. Ще започна с филма и актьорският състав най-вече- ужасни са. Много харесвам Клои Морец, ама това момиче има такова детско и наивно изражение, всеки ден благодаря на господ, че не е играла Катнис Евърдийн. Вярно, че и в книгата главната героиня е доста наивна в началото, ама при Клои е повече излъчването вместо самата игра. После другия главен герой, с риск да съм груба е грозен. Не ми харесва нито как играе, нито излъчването му. Дразнят ме и двамата на кратко. В книгата се търпят най- малкото, тук прескачах всяко сцена, където са и те. Книгата и филма 3/5.

Това със сигурност е само една част от всички филми, които са по-хубави от книгите, но само да тези се сетих на момента.Също така обаче има и много филми, които те карат да хвърлиш лаптопа си заради лошата адаптация,за тях също ще има пост възможно най- скоро. Ако има някой друг, който е по- добър от книгата според вас, не се колебайте да коментирате. 

събота, 7 май 2016 г.

25 bookish things about me


1. Чета от малка, преди като наказание ми се даваше нещо от рода на "прочети 100 страници от тази книга", в момента ми се карат как само чета и не правя нищо. Баща ми казва, че чета книгите за закуска, ако са интересни е така.
2. Личното ми постижение са 700 страници за по- малко от ден.
3. Мразя да ям или пия докато чета. Ако трябва да избирам да пия нещо докато чета ще бъде кафе, макар че ще има голяма вероятно да го забравя и то да изстине.
4. Чета всичко. Единственото нещо, което не съм чела все още са хоръри и искам да чета ама не мога да се накарам да взема книгата и да я започна.
5.  Почти не понасям класики, но разбирам защо толкова много хора ги харесват
6. Джейн Остин ме кара да заспя докато я чета, най- вече заради описанието. За сметка на това обаче Шарлот Бронте е любовче. 
7. Това ми е вторият блог за книги, като предишния просто ме отегчи много бързо
8. Чета и електронни книги и хартиен вариант. Даже имам и риидър, заради който по едно време не купувах книги изобщо. Точно заради това имам много малко купени книги, а на баща ми му става лошо когато го питам за пари за панаир на книгата или намаление в някоя книжарница.
9. Рядко не свършвам книга, независимо дали съм я харесала или не.
10. Имам навика, от скоро обаче, да подчертавам книгите си с маркери.
11.  Като бях малка имахме библиотека в къщата, която в момента се събира в 9- 10 кашона
12. Не съм чела Джон Грийн и се гордея с това. Разбирам защо книгите му са толкова харесвани, ама са ми твърде клиширани. 
13. Имам лошия навик да чета няколко неща едновременно. В момента според профилът ми в goodreads чета 10 книги, това са само тези които съм отбелязала.
14. Друг интересен навик ми е, че ако видя някого с книга, която съм чела има голям шанс да отида при него и да кажа колко много я харесвам или не. Същото е и в книжарница.
15.Повечето си книги, особено ако са електронен вариант, ги чета в училище.
16. Избирам книгите си по кориците. И точно заради това има много книги, чийто сюжет обожавам, но заради кориците им не съм чела и да днес. 
17. Има моменти, през които мога да прочета 100 страници за минута
18.  Рядко препрочитам книги, трябва наистина да съм се влюбила от сърце и душа за да го направя. Препрочитала съм Хари Потър, мисля че бяха 4 пъти, Обсидиан и  Хекс Хол.
19.  Ангелите не са нещо, за което обичам да чета. Единствената поредица, която харесвам е на Бека Фицпатрик "Ш-ш-шт"
20. Рядко е да прочета предната книга на поредица, дори ако съм чакала година за издаването на следващата.
21. Като бях по- малка пишех съм писала фен фикове и истории.
22. Като започна поредица, шанса да я завърша скоро не е голям.
23. Случвало ми се е да не изляза, защото чета книга.
24. Когато чета нещо, дори да е шумно около мен или слушам музика, аз нищо не чувам. Като слушам музика, даже не усещам кога се сменят песните, а като някой ми говори чувам само гласа му ама не и думите.
25.Много обичам докато чета и слушам музика, да се вглъбна в книгата и когато спра да чета това, което се пее да отговаря на това, което чета.

неделя, 1 май 2016 г.

10 оригинални сериала

Здравейте хора  и Христос Воскресе!
 (Лично аз съм атеист, но за всички които не са.)

В днешно време много от сериалите,които биват излъчвани се препокриват и се клишират взаимно. В което няма нищо лошо, докато в един момент не ти писне да ги гледаш и искаш нещо различно. Ето 10 сериала от мен, които са различни:
1. Orphan black -  Започвам с този, защото наистина е интересен и оригинален. Общо взето сериалът започва с главната героиня (изиграна от Татяна Маслани), която  става свидетел на самоубийството на една жена, която оставя чантата и обувките си на перона. Отивайки да вземе нещата на жената, забелязва, че двете изглеждат по един и същ начин. Тя започва да търси защо това е така и се сблъсква с доста отговори, които дори не е подозирала. Има четири сезона(четвъртия се излъчва в момента). Не е популярен сериал, което аз смятам за изненадващо и едновременно много успокояващо. За разлика от по- популярните сериали, 4 сезон изобщо не е блудкав или скучен, а даже вдига летвата.  Факта, че даже трябва да чакам цяла седмица за епизод, ми разбива сърцето. *guilty pleasure № 1*


2.Under the dome- Този,както и следващия са базирани на книги. Специално този е правен на основата на едноименният роман на Стивън Кинг" Under the dome". Сериалът има 3 сезона,като 3 в момента се излъчва. Гледала съм целият първи сезон и половината от втори и не е нещо, което го има в някой друг сериал. Все пак говорим за  Стивън Кинг, книгите му са всичко друго, но не и обикновени.
3.The 100- Стоте напоследък стана много известен, в което нямаше да има нищо лошо, ако с известността си доста сериали не ставаха боклуци и половина. Първи сезон на сериалът, започва с изпращането на група тиинейджъри(живеещи в космоса на Арката тъй като тя умира), на земята за да се провери дали тя е все още радиоактивна. Смята се, че на земята няма живот и че даже след 100 годи тя все още не е за обитаване, но със слизането се оказва, че на земята има хора, оцелели и приспособили са се към радиацията. От там се започват войни, умира хора и водачката на тези от космоса- Кларк() се влюбва в кралицата на земляните- () *и са ужасно сладки*. Сериалът след това се върти около няколко други основни теми, като накрая Арката няма повече кислород/храна да оцелеят хората в нея, почти всички хора слизат на земята, а другите се разбиват в последствие в нея. Сериалчето е готино, със сигурност ще остане списъкът ми с guilty pleasures, независимо от какво ще стане и колко няма да ми се иска да го гледам.
4.Black mirror-Действието тук се върти около днешното общество, специално за последиците от новите технологии.  Сериалът е доста мрачен, но и доста реален. Също така всеки епизод има различен сюжет, актьори дори реалност, но всички показват начина, по които живеем в днешно време. От началото получи доста отрицателни мнения, но в последствие набра популярност, най-вече в Америка.Сериалът е доста силен, с доста явно послание.Има общо 7 епизода и 2 сезона, като ще има и 3 сезон, направен от Нетфликс.

5. Doctor who-  Класика особено в британските сериали, тъй като се излъчва от 1963 година. Всеки, които обича пътуване във времето би го харесал. В началото е доста странен, но това се компенсира с това, че в сериала има от всичко (plot-twist-ове,малко хорър, любов). Въпреки че е много популярен, той продължава да има високо харесване и гледане. 

6. 12 monkeys-  Това е пост- апокалиптичен сериал, включващ машина за пътуване във бъдещето и болст, която може да убие цялото население. Общо взето, главният герои(Арън Станфорд) тук се опитва да отиде в миналото и да предотврати даже мисълта за създаване на тази болест. В последствие се разбира, че има и организация наречена "the 12 monkeys", които са отговорни за тази болест и искат да убият всичките тези хора. Сериалът е интересен, макар че малко бавно, според мен, се развива действието. Има само 2 сезона, като втория започна средата на миналия месец.

7.Orange is the new black- Това е едно готенко и забавно сериалче, въртящо се около един женски затвор. Главната героиня(Тейлър Шилинг) влиза в него, защото я хващат да пренася наркотици заради гаджето и. Лично мен през всичките 5 сезона, ме дразнеше наивността и глупостта и, но тя може и да се пренебрегне, защото след 1 сезон вече не е толкова центрирано действието върху нея. Има много лесбийски двойки, секс и е сравнително циничен сериал.Сравнително популярен е и в момента се прави 6-ти сезон (даже мисля,че края на този или другия  месец го пускат). Има огромен актьорски състав,които е невероятен. Базиран е на книга също така. 


8. Stitchers- Разказва се, за Кристен(Ема Ища), която бива привлечена от тайна правителствена организация, разследваща смъртни случаи, чрез разглеждане на спомените им. Кристен е избраната, тъй като страда от състояние не позволяващо и да се привърже към някого или изобщо да чувства нещо.. Като цяло е интересен. Има доста неща, които се случват, а ти не подозираш за тях. Така че елемента на изненадата е водещ тук. Не е нещо, което аз лично съм гледала преди, така че очаквам доста за нататък. В момента тече 2 сезон.


9.You're the worst- Това е романтична комедия. Като различното от повечето такива е факта, че нито един от двамата във връзката- Джими (Крис Гере) и Гретчен (Айа Каш) не искат да са във връзка.  И двамата са груби, егоистични и със само един приятел. Те се гордеят с факта, че са така и в момента, в които започват да приличат на други двойки се плашат до смърт.В момента върви 3 сезон, доколкото знам. Сериалчето е сладко и със сигурност, ще успее да ви накара да се ухилите в някои момент, заради непредсказуемостта и искреността в него. 

10. Eye candy- Нещо, което винаги казвам за този сериал, като се опитвам да накарам някого да го гледа, е "Като малки сладки лъжкини е, само че по- интересен, по-малък и по- бързо се развива действието." Първото нещо, за което искам да ви предупредя преди да се захванете с този сериал е че няма 2 сезон. Има само 10 епизода, като последния е доста предвидим, там обаче се заражда и въпроса за 2 сезон, защото се повдига темата от началото на сериала. Иначе е много интересно криминално сериалче. Сестрата на главната героиня- Линди(Виктория Джъстис) бива отвлечена и тя тръгва да я търси, знаейки че може вее да е късно. Накарана обаче от най- добрата се приятелка, си прави профил в приложение за онлайн срещи, със уловката че един там убива, търсейки перфектната и намирайки я в лицето на Линди. Сюжета е интересен и оригинален най-вече, но пак повтарям не се привързвайте ако решите да го гледате, защото са само 10 епизода.*crying*

*В този списък, няма нито един от по- популярните сериали, които всички сме чували и гледали до някъде. Това е , защото лично на мен ми втръсна да гледам нещо в порядъка на 4-5 сезона и в един момент да го направят на пълна боза. Друга причина е, че има много хубави сериали, които просто не получават вниманието, което им се полага, а биват спирани заради ниското гледане( Eye Candy). В случай, че сте гледали нещо от по-горните сериали или искате да добавите нещо, не се притеснявайте да коментирате. ^- ^*