понеделник, 29 август 2016 г.

"Доброволстване" = губене на време

Резултат с изображение за volunteer

Тъй като напоследък не съм чела нещо заслужаващо ревю или гледала ново/интересно сериалче, тъй като половината ми сериали почват отвоно на 15 септември, а другата половина октомври/декември месец, реших да направя пост за една от скорошните дейности, а именно да бъда доброволец.
    Знам, че при много от организациите, които търсят доброволци се върши нещо полезно, не само за деца или възрастни хора, но също така и за околната среда, процъфтяващата култура в градовете и бездомните животни по улиците, при мен обаче не беше такъв случая и ми се струва като голяма загуба на времето, което така и така можеш да губя в нас обаче по начин, който ми харесва.
   Всичко започна с идеята ми в началото на лятото, да се запища като доброволец в "Червения кръст", което със сигурност щеше да бъде много по-интересно. Тъй като съм си вейка от край време и имам навика да отлагам всичко до последния момент, се сетих за тази ми идея в началото на август и вече просто нямаше смисъл, плюс че ме мързеше повече от обикновено, та реших да се запиша като доброволец за кратко на друго място, това поне направих. 
Резултат с изображение за pictures about volunteering tumblr   Организацията търсеше доброволци за 2 седмици, което беше перфектно за мен и не се изискваше кой знае какво, но беше свързано с танци и един от плюсовете беше да влизаш в часоовете. Това веднага ме нави да се запиша, тъй като от сумати време искам да се запиша на танци, но както споменах по-горе съм голяма вейка и отлагам до края. 
   В момента имам още една седмица и трябва да си кажа, че както нямах търпение в началото да започна така и сега нямам търпение да свърша с тази глупост. Така, знам че това идва малко от никъде, но цялата ми представа за доброволстване рухна като отидох първия ден. Под това имам придвид, че като кажеш доброволстване обикновено хората го свързват с работа, която се вършиш от добра воля. Е да, ама в моя случай нямаше абсолютно никаква работа. Другия вариант при доброволстването е да научиш нещо или да правиш нещо интересно, е и това го нямаше. И реално единственото нещо, което трябва да правиш е нищо и то 8 часа, тамън като на работа ама без пари. Ама аз това нищо и в нас мога да си го правя.
Резултат с изображение за angry gifs tumblr
   Та общо взето съм малко ядосана, от една страна защото имах очаквания за повече и от друга защото ми развалят идеята за добровостване. Наистина, ама наистина се надявам на други места искащи доброволци да не е така, защото имам желание да се уча и да търпя малки деца и дори да го правя без пари, ама поне да има причина или ответна реакция, а не да трябва да правя нищо 99% от времето там. Плюс, че в моя случай това е на майната си и проосто се разхождам за нищо. 
   Иначе вероятно ще се запиша в "Червения кръст", там поне знам, че най-малкото ще науча нещо, което ще ми помогне да не се самоубия по случайност.

Този пост беше нещо различно от това, което пиша обикновено и се надявам да ви хареса! 

четвъртък, 25 август 2016 г.

8 причини да прочетете "Десет малки негърчета"


От доста време не съм правила ревю, пък и това е автор, който наистина исках да прочета така че се надявам със следващите 10 причини да побутна някой колебаещ се относно книгата. В нито една от долу посочените причини няма спойлери, което не беше особено лесно за постигане.
                                                                             
Enjoy!

1. Агата Кристи и най-вече славата й, която я предшества със сигурност не разочароват. Факта, че се смята за един от майсторите на криминалетата не само на своето време, но и в днешно се потвърждава от един от най-известните й романи, именно "Десет малки негърчета".

2. Писането е типичното за времето си, но за разлика от многото писатели мъже като Койл, които в един момент те отегчават с писането си, при нея нямаше такова нещо. Предполагам, че и краткостта на романа е плюс точно в това отношение, просто защото е твърде къс за да има време да те заинтересува, отегчи и пак да прихване интереса на читателя си по някакъв начин.

3.Сюжета не беше кой знае какво като случки и последици. Още на 27 страница където е песента, всъщност разбираш, че всички ще ритнат камбаната, ако вече не си го знаел със започването на книгата. Работата е там, че ти четеш книгата за да разбереш как, кой, защо. 

4. Честно да си кажа, аз не бях стигнала до един от изводите докато не прочетох резюмето на книгата в goodreads, при което до някаква степен нещата станаха по ясни, но в никакъв случай достатъчно, че да имам някаква теория. Авторката вглъбва толкова много читателя в книгата, че в един момент той осъзнава важното в същият момент като героите.

5.От друга страна обаче, докато четеш не спираш да мислиш "защо?", "как?", "кой?". Едно от прекрасните нещата в книгата е, че не ти поднася нищо на тепсия до самия край. Карате да мислиш заедно с всеки един герой, във всеки едни момент, когато нещо се случва.

6. Героите са една от причините книгата да е толкова харесвана и известна. Написани са по начин, който ги оневинява по една или друга причина, в един или друг момент. Дали защото са набожни, невинни, малоумни или просто са умрели вече те излизат от списъка и читателя остава с мисълта "Добре тези не са, сега нека видим кой ще умре последен вероятно е той."

7. До последната глава няма да имате никаква идея кой е. Това е единственото, което ще кажа.

8. И за накрая, начина по който убиеца следва песничката е меко казано интересен. Въпреки че, се знае как ще умре всеки един от тях изпълнението, а в последствие както казва и убиеца следването на песничката просто е нещо, което той не може да се стърпи да не направи. Фигурките също бях много добре изпипан детайл, особено накрая.

Причините първоначално бяха 10, но като стигнах 8 и се запънах се оказа, че не мога да измисля повече, тъй като съм покрила вече всички все възможни точки. Книгата си заслужава, пък и е само 200 страници, което означава, че няма да отнеме много време. Всички, които не са я прочели, но биха искали да вкусят малко от този жанр да дават най-спокойно, книгата е чудесна.сряда, 17 август 2016 г.

Mid- year freak out book tag

Много исках да напиша този таг, но докато го почна мина средата на годината и затова го пиша сега.Да се надяваме, че ще бъде за пръв и последен път, макар че се съмнявам.  На някои места наистина се измъчих, докато на други знаех веднага отговора. Дано ви хареса!
                                                                   
                                 Enjoy!

1. Най-добрата книга, която си прочел/а досега през 2016:
*"Unleash the storm"- Annette Marie* 
Тази книга, както и всички останали 4 от поредицата са уникални и да кажа, че ги обожавам ще е меко казано. Прочетох ги 2 пъти докато чаках последната да излезе и с удоволствие бих ги прочела отново.

2.Най-доброто продължение, което си чел/а досега през 2016:
*"Двор от мъгла и ярост"- Сара. Дж. Маас* 
Това със сигурност е най-доброто продължение, което прочетох досега. Нямам търпение да излезе следващата, само дето се чудя как точно ще се развият нещата до 8-мата книга.

3.Новоиздадени книги, които искаш да прочетеш, но все още не си:
*"Вестители" - Цветелина Владимирова, "The vanishing throne"- Elizabeth May, "Последната звезда" и може би още 2-3, за които не се сещам в момента.*


4.Най-желани предстоящи издания през втората част на годината:
 *A tourch against the night"- Sabaa Tahir, "The midnight star"- Mary Lu, "Crooked kingdom"- Leigh Bardugo,"Blood by blood"- Ryan Graudin и още доста, които ако спомена няма да му се види края на този пост.*

5.Най-голямо разочарование:
*"Me, Earl and a dying girl"*
 Независимо какви други книги, едвам едвам съм избутала досега, тази остава на първо място в категорията "Книги, които трябва да се изгорят".

6.Най-голяма изненада:
*"The wrath and the dawn"- Rene Ahdieh* 
От много време отбивах номера и не исках да я прочета, но като я прочетох беше невероятна. 
*"Mrs. Dalloway"- Virginia Woolf*
 Въпреки, че проточих четенето и на 2 месеца вместо 2 дена, аз съм 100% влюбена в начина на писане на Вирджиния Улф. 

7.Любим нов автор (с дебютна книга или нов за теб):
*"Red rising"-Pierce Brown* 
Тази книга сигурно е стояла година или две в tbr-а ми и наистина не знам, защо съм я оставила там, тъй като е интересна, добре написана и сравнително оригинална.


8.Нов герой, по които си падаш:
*Рисанд от "Двор от мъгла и ярост" е любовче! Още от първата книга си го харесах и във втората вече чаках с нетърпение частите с него.*9.Най-нов любим герой:
*Вин от "Последната Империя" е вероятно един от малкото женски главни герои, които напълно и заслужено обожавам.*

10.Книга, която те е разплакала:
*"Дядо Горио"-Балзак* 
Не очаквах да сложа точно тази книга, под тази категория. Реално книгата не ме разплака, но бях напълно готова да се разрева като 2 годишна, на която са и взели играчката, на два-три пъти.

11.Книга, която те е зарадвала:
*"The beauty of darkness"- Mary E. Pearson* 
Това е една от онези книги, които те карат да се чувстваш по толкова различни начина едновременно  


12.Любима книга, превърната във филм, която си гледал/а тази година:
Любима не бих казала, даже е доста далеч от този термин, но "Аз преди теб".

13.Любимо ревю, което си написал/а досега през годината:
*"Ромео и Жулиета"- Шекспир*
Със сигурност това беше любимото ми ревю, не за друго ами заради факта,че е толкова известна книга и аз най-накрая не само я прочитам, но и я харесвам.

14. Най-красивата книга, която си купил/а досега (или си получил/а) :
*"Миниатюриста"- Джеси Бъртън*


15.Кои книги имаш нужда да прочетеш да края на годината:
"Вестители", "Перфектна химия"," Кутия за птици" "Aristotel and DAnte discover the secrets of the univers","Кралицата на Тиърлинг" и още доста, които ако напиша ще стане романче.

вторник, 16 август 2016 г.

Wattpad baes #1

Всяка година в един период от няколко месеца, ми се случва да искам да чета повече в wattpad, каквото и да е вместо дебела, публикувана книга. Тази година този период е сега и тъй като всеки божи път се чудя дали ще прочета нещо свястно в този прекрасен сайт, искам да ви дам
в този пост книги от wattpad, които са повече от свестни и ако по случайност се намерите там да не се чудите с кое клише да започнете първо. Също така всички са напълно завършени, което ако не друго си е доста голям плюс. Лично не си падам по сладникави, твърде клиширани романчета с хленчещи девойки търсещи принц на бял кон, тъй че ако търсите нещо такова в по долните заглавия няма да го намерите. 

Enjoy!

*Всички книги са на английски*

==>Twelve ways to spend one's christmas- Това е най-скорошното произведение, което прочетох и беше толкова хубаво, че искрено съжалявам за малкото глави.Въпреки че са само 12, книгата може да ви накара да искате още и още. Сладостта може да ви докара диабет, а тъгата да накара реки да се стичат от очите ви.
Three Seconds To Midnight

The Last of the Firedrakes [Watty Award Winner 2015]==>Three seconds to midnight /where Death answers questions of dead/- Това е една много кратка книжка, но с изключително много смисъл в себе си. Лично като започнах да я чета, изобщо не очаквах това, което получих и бях влюбена в книгата от самото начало.


==>The last of Firedrakes- Мисля, че това беше първата хубава книга, която прочетох в wattpad.Леко дълга е, но за сметка на това изключително добре написана. Това е една от тези книги тип "Стъкления трон" и а разлика от много от тях, тя е интересна и има някаква логика в това, което се прави/случва.==>The roomate rulebook- Това е една леко сладникава и клиширана история, но доста забавна и сравнително добре написана.

Illegal My Ass

==> Illegal my ass-  Предполагам, че това би била типичната история от рода на "добро момиче се влюбва в лошо момче и те заживяват щастливо", с малката разлика, че момичето изобщо не е добро, а последното нещо, което иска момчето е да се влюби в нея.
She's Bad News


==>She's bad news- Това е една книга, която ще ви накара да чувствате сумати нещо едновременно. Ще искате да псувате от яд, но и да викате с плач. 

The Fight Club Academy - (Undiscovered Gems Award)==>The fight club academy- За разлика от долното екшънче, това е доста по- сериозно на някои места. Има доста силен език, както и насилие. Хубавото обаче е, че си струва времето, тъй като е написано добре, има интересен сюжет и развитие и героите не са еднотипни.


==>Nerd in desguise: Blood Bound
Nerd in Disguise: Blood Bound Тази и горната са ми лично любимите екшънчета. Книгата е оригинална, забавна, с готини герои и доста добре написана. Заслужава си четенето, а също така има и продължение.==>Door room 210- Това е вероятно втората свястна книга, която съм чела в wattpad и честно казано бях очарована от нея. Има всичко от което се нуждае една романтична история, което включва най-вече доста клишета, малко романтика и много смях.събота, 6 август 2016 г.

Шекспир и трагедиите/драмите му

Тъй като бавно наближава края на ваканция, а аз изоставам с книжките за училище реших, че ще прочета нещо от списъка ми и това беше първо "Хамлет", а на следващия ден "Ромео и Жулиета" на всеизвестния Уилиям Шекспир. От отдавна исках да прочета нещо негово и се радвам, че "Ромео и Жулиета", което е по-познато на публиката го прочетох второ, а не първо. Това, защото след като прочетох и двете трагедии можех да ги сравня и да оценя в по-голям аспект Шекспировото писане.
   Ако трябва да съм напълно честна, трябва да кажа, че като започнах "Хамлет" си нямах никаква представа за какво става дума в таз книжка. Писането беше малко сложно и заради многото връзки и сравнения, които Шекспир използва за да обясни нещо коренно различно има шанс да се загубиш някъде сред думите. За моя радост това не се случи и успях да прочета "Хамлет" макар че наистина не виждам защо е смятан за толкова велика драма. Лично ми беше доста скучно като текст, но от друга страна харесвам как са изградени образите на героите. Въпреки краткостта, в трагедията има много надграждане на образи. Предполагам, че това е една от причините да намирам цялата драма за що-годе ставаща. 
    От друга страна обаче, напълно разбирам защо "Ромео и Жулиета" е толкова известна. В goodreads и дадох 3 звезди, защото не чувствах Ромео и Жулиета кат нещо повече от приятели и ми изглеждаше сякаш правят тази "жертва в името на любовта" ей тъй щото нямат нищо по-добро за правене. Не ме разбирайте погрешно, голяма фенка съм на жертви в името на любовта, на кога аз вижда и до някаква степен усещам, че между жертващите се има любов и то не приятелската/роднинската, а истинска, страстна,а тук това го нямаше за мен.
   Интересното обаче е че наистина харесах стихотворното писане на Шекспир. Никога не съм вярвала, че ще се смея на затапки написани от "един от най-сложния автор" живял в тюдорска, а в последствие стюардска Англия.Очаквах много по-голяма сложност особено в "Ромео и Жулиета", но се радвам, че ни ги намерих, защото ако бях едва ли щях да харесам книгата толкова много.
Да се върна на "любовната история", защото заради нея все пак е толкова известна. И двамата са на около 14 годишна възраст и макар, че не смятам това за възрастта, в която се влюбваш от пръв поглед и решаваш да се жертваш за нея, пак бих превъзмогнала око чувствах, че между тях я имаше любовта, за която говореха с такива прекрасни стихове. Ако не сте разбрали, аз не съм фен и на любовта от поглед, като цяло, а тука е още по-зле до някаква степен. И все пак, мога да призная, че книгата ме накара да чувствам разни неща, но това е по-скоро от невероятните стихове и писането на Шекспир, отколкото тяхната ""любовна история.
   Само нещо да спомена набързо, че тоя пост стана дълъг- с прочитането на тези две Шекспирови драми, носещи имената на главните си  герои, които в последствие умират, искам да кажа, че е много добродушно от страна на Шекспир да ни каже, кой умира още с прочитането на заглавието, не като в "Игра на тронове", където си нямаш представа кой ще убият докато не видиш как го убиват.

понеделник, 1 август 2016 г.

July wrap up

Юли... не мога да реша много или малко книги прочетох. Имам чувството, че не са малко, тъй като се включих в два маратона БКМ и Booktubeathone, въпреки че не успях да завърша нито единия от двата напълно. За БКМ писах ето тук и обясних на дълго и на широко как успях да се проваля, но за Booktubeathone не ми остана никакво време. Вероятно щях да завърша Booktube-a thone, тъй като вървях доста добре въпреки големите книги, които си бях избрала. Така се случи обаче, че трябваше да пътувам точно съботата и вместо тогава да свърша с едната книга докато пътувах и да ми беше останала само една тамън за неделята, аз взех че проспах 4-те часа в автобуса и книгата ми остана точно толкова недокосната колкото в началото. Основно това е причината, че не го завърших, както и факта че дори да я бях прочела в неделя все още щях да имам една оставаща тухличка.
Независимо от двата ми провала по-голямата част от книгите,които прочетох бяха наистина интересни и си заслужаваха. Това са те: 
 • "A gathering of shadows"- V.E. Schwab- Наистина много ми хареса, което изобщо не очаквах и напълно заслужава 5 от 5.
 • "The diary of a young girl"- Anne Frank- Това изобщо не беше това, което очаквах и беше мъка да го прочета 2/5\
 • "Червен изгрев"- Пиърс Браун- Изненадващо, най-вече за мен, тази книга беше интересна, добре написана и оригинална- 4/5
 • "Шинел"- Н.В.Гогол- Интересно е, както казах в ревюто си имах чувството, че гледам филмче в главата си- 4/5
 • "The dream thieves"- Maggies Stiefvater-Това вероятно е най-голямото ми разочарование  този месец. Обожавам първата книга, но по някаква причина тази не беше кой-знае какво и не им хареса особено- 2.5-3/5
book review prestige
 • "Гнева и зората"- Рене Ахдиех- Хареса ми писането, изграждането на образите и самата история,за която не подозирах, че е съвременна версия на детска приказка до началото на втората книга. Заслужава не само целия шум около себе си, но е 4/5 звезди.
 • "The rose and the dagger"- Рене Ахдиех- Втората книга от поредицата, която все още не е излязла на български. Не се въздържах да изчакам превода, за това прочетох тази пленяваща история още на другия ден. Мисля, че на някой места е даже по-хубава от първата- 4/5
 • "Me, earl and a dying girl"-Jesse Andrews- Това е най-голямото отвращение, което съм чувала и виждала да наричат книга. Знам, че много хора я харесват и в това няма нищо лошо, но на мен просто не ми хареса изобщо. Цялата история се въртеше около едно умиращо момиче и правене на филми за нея. Това звучи сладко,нали? Трогващо даже! Е и аз това си помислих, но се оказа че е всичко друго но не и това. Тази "книга" нямаше идея, стойностни герои, начин на писане. Цялото нещо е детско, нелогично, скучно и най-вече глупаво. Надявам се, че не съм обидила никой. Това е единствено и само моето мнение по- тази тема и всички останали са напълно свободни да имат различно от него. 
book reviews united amanda peterson
 • "Двор от бодли и рози"- Сара.Дж.Маас- Не знам колко време отбивах тази прекрасна книга и най-вече не знам защо я отбивах толкова време. Маас отново не разочарова и заслужи 4/5.
 • "Двор от  мъгла и ярост"- Сара Дж. Маас- Тази прекрасна книга е една от изключенията на правилото, че втората книга в поредицата е по-скучна от първата. Маас си разбира от работата и ме накара да се влюбя в всеки един от героите й (освен Тамлин). Под секрет да ви кажа, че Рис е любовче и си го харесвам от първата книга. Няма нужда да го казвам, но 5/5 звезди.
 • "Аз преди теб"-Джоджо Мойс- Не мога да кажа, че не разбирам за какво е целия този шум около книгата и филма, но мага да кажа, че не напълно съм съгласна с него. Книгата не е нищо ново за мен, а филма не по-интересен от всеки друг- 3/5
 • "And I darken"-Kiersten White- И стигнахме до края, където ни очаква тази интересно звучаща в goodreads, но не толкова интересна книга. Имах доста високо очакване особено за главната героиня, но книгата не го достигна. Не мога да определя точно колко звезди заслужава, тъй като е някъде по средата на 3.5-4/5.

Оказа се, че съм прочела цели 12 книги, което не съм правила от отдавна, 13 ако броим факта, че прочетох "Двор от мъгли и рози" 2 пъти. не знам какво ще чета този месец, както обикновено, но с наближаването на край на ваканцията вероятно ще са книгите от списъка ми и/или дадени за домашно. Имам още около 25 плюс минус,така че  да се надяваме че август месец ше ми е още по-продуктивен.